Jaarverslag 2018

Programmaverantwoording

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

    Rood: doelstelling niet behaald/activiteit niet uitgevoerd
    Groen: doelstelling behaald/activiteit uitgevoerd
     Geel: doelstelling deels behaald/ loopt/activiteit is in uitvoering
     Blauw: Extra inzet/nieuwe ontwikkeling/niet voorziene activiteit, wel uitgevoerd of gestart

De effectindicatoren zijn in de loop van 2018 als volgt aangepast:

Effectindicatoren

Realisatie
2017

Streefwaarde 2018

Realisatie
2018

1. Inwoners hebben in Nieuwegein voldoende mogelijkheden om hun vrije tijd door te brengen

4,0

4,2

4,0

2. De gemeente Nieuwegein ondersteunt inwoners bij initiatieven voor vrijetijdsbesteding

3,4

3,7

3,8

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Doel 1: Inwoners hebben de ruimte om in hun vrije tijd zelf en met anderen actief te zijn en initiatieven te nemen.

Cultuur

1

Inwoners of verenigingen kunnen voor een advies of met een idee terecht bij de cultuurmakelaar, die daarvoor wekelijks spreekuur houdt, maar ook op afspraak bereikbaar is.

Vanuit de cultuurvisie zijn destijds middelen beschikbaar gesteld om ondersteuning door de cultuurmakelaar mogelijk te maken. In de eerste helft van 2018 heeft men gebruik gemaakt van de diensten van de cultuurmakelaar en is verder vorm en inhoud gegeven aan Onze Stad Nieuwegein. In de tweede helft is gewerkt aan het begeleiden van een voorstel vanuit de Nieuwegeinse samenleving om hierop voort te bouwen, waarbij tevens ingespeeld wordt op de motie 'Kunst verrijkt de Binnenstad'. Een raadsvoorstel hierover wordt in 2019 aan de raad voorgelegd.

2

Inwoners kunnen gebruik maken van subsidies voor amateurkunst en culturele initiatieven. Daarmee dagen we hen uit om creatief en ondernemend te zijn. Zo versterken we contacten tussen inwoners, maar proberen we ook inwoners te bereiken die minder gauw meedoen.

2018 was het laatste jaar waarin gebruikt kon worden gemaakt van subsidies voor culturele initiatieven. Voor drie jaar was hiervoor binnen de cultuurvisie geld beschikbaar gesteld door de raad. In 2018 werd subsidie verleend voor een tweede muurschildering in de Rijtuigenbuurt en voor een muurschildering met kinderen op basisschool De Schouw in de wijk Fokkesteeg.
Omdat de subsidieaanvragen voor amateurkunst in de afgelopen jaren minder zijn geworden, is binnen de subsidieregeling voor amateurkunst een nieuwe mogelijkheid gecreëerd. Deze mogelijkheid is gericht op het stimuleren van  gebruik van een zaal in DE KOM. Zo bieden we de verenigingen een mooi podium voor hun activiteiten  en komen we tegemoet aan de wens van de verenigingen om beter van DE KOM gebruik te kunnen maken.

3

De bibliotheek is er voor alle inwoners van Nieuwegein. Zij heeft boeken, kranten en tijdschriften voor ontspanning, informatie en beeldvorming. De leeszaal van de bibliotheek is bij uitstek een plek om elkaar te ontmoeten. De bibliotheek organiseert daarnaast (gratis) activiteiten voor jong en oud; activiteiten gericht op ondersteuning, ontwikkeling, ter inspiratie of ter verrijking van het dagelijks leven.

Er gebeurt van alles bij bibliotheek De tweede verdieping. De bibliotheek ontwikkelt zich steeds meer tot een ‘third place’, een huiskamer van de stad. Het is een laagdrempelige, onafhankelijke en neutrale ontmoetingsplek. Steeds meer mensen van niet-Nederlandse afkomst weten de bibliotheek te vinden. Ze doen vrijwilligerswerk en in ruil daarvoor krijgen zij taalles. Met haar activiteiten wil de bibliotheek relevant zijn in het dagelijks leven van Nieuwegeiners. Dit deed zij in 2018 bijvoorbeeld met het PLUS-café: het Nieuwegeinse lifestyle-café voor 55-plussers met wekelijks variërende onderwerpen, met voorleesactiviteiten voor jong en oud, met een Open Lab voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, met diverse workshops (voor kinderen), met activiteiten gericht op taal, zoals het Taalplein en de Taalbrigade, met de ouder-kind ochtenden en tal van andere activiteiten.

4

Twee pop-activiteiten worden financieel ondersteund, een openlucht stadsfestival en een wijkgericht festival. Samen met diverse initiatiefnemers bekijken we hoe poppodium activiteiten een breed en toegankelijk karakter houden en een bijdrage blijven leveren aan culturele participatie in Nieuwegein.

Het wijkgerichte festival ‘Gluren bij de Buren’ vond op 11 maart voor de 6 e keer plaats en telde 1.728 bezoekers. Op 7 juli vond in een kleinere opzet dan vorige jaren een succesvolle 24 e editie van het Geinbeatfestival plaats. Op een nieuwe locatie (Middengaarde) en met een tweede podium verzorgd door AkoestiCafé trok het openlucht festival 950 bezoekers.

5

Evenementen hebben zowel een maatschappelijke, culturele als economische meerwaarde. Door een verbindende en coördinerende rol sturen wij daarom op een zo gevarieerd en aantrekkelijk mogelijk aanbod. Daarbij wordt gebruik gemaakt van contacten en samenwerking vanuit binnenstadsmanagement en citymarketing.

In 2018 ontstonden nieuwe samenwerkingen rondom evenementen in Nieuwegein. Zo bundelden bijvoorbeeld meerdere partijen uit de culturele sector hun krachten tijdens Rijnhuizen buitengewoon / zomerfestival Op het Fort. Een ander voorbeeld is het Multicultifestival. Popfestival Geinbeat vond een nieuwe locatie bij de Middengaarde, waarbij ook een rol was weggelegd voor ondernemers die deel uitmaken van de tijdelijke invulling van de Galecopperzoom. In februari werd daarnaast door de gemeente het jaarlijkse evenementenplein georganiseerd, een bijeenkomst om organisatoren te informeren en het netwerk te versterken. Vanuit het Vrijwilligershuis werd hier uitgelegd wat zij kunnen betekenen voor Nieuwegeinse evenementen.

Sport

6

Wij verlengen de subsidie voor de buurtsportcoaches waarmee sport- en beweegactiviteiten voor senioren, jeugd en mensen met een beperking in ieder gebied in Nieuwegein zijn geborgd. Samengewerkt wordt met diverse partijen in Nieuwegein, zoals sportverenigingen, MOvactor, Geynwijs, kinderopvang en basisscholen. Inwoners en verenigingen kunnen voor een advies of met een idee terecht bij de buurtsportcoaches.

In 2018 hebben we een subsidie verleend voor de inzet van 6,0 fte aan buurtsportcoaches (BSC’s), 0,8 fte voor een coördinerende buurtsportcoaches en (nieuw/pilot) 1 fte voor de parkmanager van sportpark Galecop.
Hoofddoel van de BSC's is zo veel mogelijk inwoners van Nieuwegein duurzaam in beweging brengen. Elke BSC heeft zijn/haar eigen aandachtsgebied/wijk binnen de stad. Aandachtsgebieden zijn bijvoorbeeld beweging voor ouderen en voor mensen met een beperking, verenigingen, vrijwilligers, onderwijs, evenementen en het bedrijfs-leven. De BSC's zijn voor hun aandachts-gebied/wijk aanspreekpunt, denken mee, geven advies en organiseren en coördineren activiteiten voor inwoners, ondersteunen verenigingen, vrijwilligers en bedrijven en zorgen voor toeleiding naar de sport.
De parkmanager van Sportpark Galecop is een nieuw initiatief van de vier daar gevestigde sportverenigingen. De park-manager moet zorgen voor het verlevendigen van het sportpark op de vele momenten dat de verenigingen niet actief zijn op het park. De activiteiten die de parkmanager organiseert moeten tegemoet komen aan een maatschappelijke opgave. Ook kan zijn inzet bijdragen aan samenwerking tussen de verenigingen. (synergie). De parkmanager is vanaf 1 mei 2018 actief en heeft al mooie resultaten geboekt. Enkele voorbeelden:

  • Pilot taallessen voor statushouders met beweegactiviteiten. De pilot is succesvol verlopen met een goed resultaat. Het roept om vervolg en mogelijk uitbreiding. De middelen hiervoor moeten nog worden gevonden.Re-integratie gedetineerde in eindfase van hun detentie door vrijwillige inzet bij sportverenigingen. Dit project wordt in samenwerking met de PI Nieuwegein en het ministerie van Justitie opgezet. Op korte termijn zal de eerste gedetineerde bij het sportpark worden ingezet.Gebruik parkeerterrein en transfer t.b.v. bedrijvenpark Papendorp. De gesprekken hiertoe zijn al ver gevorderd.

Wat wilden we bereiken?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Doel 2: Inwoners kunnen gebruik maken van voorzieningen op het gebied van sport en cultuur voor activiteiten die hen een zinvolle en gezonde vrijetijdsbesteding geven.

Cultuur

7

Theater, bibliotheek en musea zijn culturele basisvoorzieningen die voor alle inwoners toegankelijk zijn. We continueren daarom de subsidies op deze instellingen, omdat zij zonder subsidie geen bestaansrecht hebben. We stimuleren onderlinge samenwerking en denken mee in veranderprocessen, zodat het aanbod van deze voorzieningen zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften en interesses van de Nieuwegeinse inwoners.

We zien de samenwerking tussen de culturele voorzieningen toenemen. Partijen weten elkaar steeds beter te vinden. Voor de nationale archeologiedagen bijvoorbeeld werd samengewerkt met DE KOM, de bibliotheek en de musea. De bibliotheek heeft in 2018 geëxperimenteerd met nieuwe activiteiten die aansluiten bij de programma’s van de Transformatieagenda Sociaal Domein. Een aantal activiteiten is inmiddels in de basissubsidie opgenomen. Een aantal activiteiten loopt nog en een aantal activiteiten is gestopt.

8

De culturele instellingen bieden aan een grote groep vrijwilligers een zinvolle vrijetijdsbesteding. Met hun inzet helpen deze vrijwilligers deze culturele instellingen te kunnen bestaan. Bovendien worden zo communities gevormd van mensen die ook naast hun vrijwilligerswerk een beroep op elkaar kunnen doen.

Binnen de kunst- en cultuursector zijn veel vrijwilligers actief. Onderzoek voor het Vrijwilligershuis in 2018 heeft uitgewezen dat het aantal vrijwilligers binnen kunst en cultuur rond de 1.250 ligt, met een taak die varieert van een bestuurlijke tot een meer uitvoerende. De Museumwerf en bibliotheek De tweede verdieping hebben de meeste vrijwilligers binnen de kunst- en cultuursector.

9

Wij zetten kunst en cultuur in als middel om het welzijn, de gezondheid en de veerkracht van inwoners te vergroten. Met de pilot Kunst op Recept onderzoeken DE KOM en gezondheidscentrum De Roerdomp of deelname aan een kunstarrangement werkzaam is bij mensen met psychosociale klachten.

In 2018 is de pilot Kunst op Recept uitgebreid geëvalueerd. De pilot is afgesloten met een congres op 13 november 2018. Uit de onderzoeksresultaten onder deelnemers is onder meer gebleken dat de lessen een positief effect hadden op hun welbevinden en dat ze door de lessen gestimuleerd werden om ook op andere fronten in hun leven zaken aan te pakken. Het hielp hen afstand te nemen van hun problemen. Ze ervaarden de activiteiten als laagdrempelig: zowel in kosten en communicatiemiddelen, maar ook toegankelijk qua inhoud (geen ervaring nodig). Daarnaast zijn er ook zaken die verbeterd kunnen worden. De huidige verwijzingsstructuur is complex en moeilijk uitvoerbaar. Ook structurele financiering is nog niet geborgd. Doorverwijzingen via de 1e lijn zijn er nog weinig. Deelnemers kwamen uit zichzelf of via psycholoog, fysiotherapeut, vrienden of kennissen.

10

De bibliotheek heeft activiteiten op het gebied van positieve gezondheid en preventie, inkomensondersteuning, opvoeden en opgroeien en participatie. De culturele programmering alsmede de Media Makers Space van de bibliotheek bieden volop mogelijkheid om te leren, kennis te maken met nieuwe technologieën, media en mediawijsheid.

Activiteiten in 2018 die de bibliotheek op het gebied van inkomensondersteuning heeft uitgevoerd, zijn: Grip op je Knip, het ZZP-café en de Geldbrigade. Activiteiten in het kader van opvoeden en taalontwikkeling: de ouder-kindochtenden, Taalvisite en de VVE-groepen. Activiteiten op het gebied van positieve gezondheid:  op 28 september 2018 werd een interactief gezondheidsplein geopend. Dit is een fysieke plek in de bibliotheek waar veel (interactieve) informatie te vinden is over gezondheid, welzijn en lifestyle in Nieuwegein. Kennismaken met nieuwe technologieën konden kinderen in het Open Lab,  het Kids Media Lab en de Workshop Woensdag.

11

Met de intrede van het continurooster, zijn kinderen steeds vaker vroeger uit school en zoeken ouders naar een zinvolle besteding van de vrije tijd op reguliere schooldagen. In samenwerking met de scholen in het primair onderwijs, de centra voor kinderopvang, MOvactor en SportID, heeft DE KOM voor deze kinderen een aantrekkelijk programma met buitenschoolse activiteiten.

Gedurende de nationale buitenspeeldag en de zomervakantieperiode, verzorgde DE KOM diverse workshops en clinics, waaronder breakdance, street dance en beeldende vorming. DE KOM organiseerde het project ‘schoolorkest in de wijk’. De leerlingen kregen muziekles op diverse instrumenten en vormden tezamen een orkest. De leerlingen van de wijkkoren traden op tijdens het festival CityZingt op 8 juni 2018. Daarnaast werd met partners een naschools activiteitenprogramma georganiseerd, bestaande uit diverse lessen dans, toneel, muziek en beeldende vorming.

12

Zoveel mogelijk Nieuwegeinse kinderen en jongeren komen, ongeacht hun achtergrond, in aanraking met cultuureducatie. Wij continueren om die reden de samenwerking met Kunst Centraal, de Nieuwegeinse schoolbesturen en DE KOM. Zo maken we kinderen onder andere bewust van hun culturele leefomgeving en worden zij gestimuleerd om samen met ouders of verzorgers een bezoek aan de instellingen te brengen of anderszins gebruik te maken van het aanbod van de culturele instellingen.

Kunst Centraal is een provinciale organisatie die met subsidie van provincie en gemeente kunst- en cultuureducatie verzorgt in het primair onderwijs. Alle 28 schoolvestigingen in Nieuwegein participeren in het cultuurprogramma en het kunstmenu van Kunst Centraal. Deze programma’s voorzien jaarlijks in een kunst- en cultuuractiviteit voor alle groepen 1 t/m 8. Activiteiten binnen het cultuurprogramma zijn gericht op cultuur in de eigen omgeving. Binnen dit programma werden in 2018 o.a. de volgende activiteiten uitgevoerd: ‘Willie Wurm zoekt een tuin’ (groep 1-2 op het MEC), ‘op stap met Jet en Jan’ (groep 5 in het Vreeswijks Museum), ‘het instrumentencircuit’ (groep 5 bij DE KOM), ‘kijk op mijn wijk’ (groep 7-8 met de Historische Kring). Activiteiten gericht op kunstbeleving worden uitgevoerd binnen het kunstmenu. In 2018 werden binnen dit programma o.a. de volgende activiteiten uitgevoerd: ‘stukjes en beetjes’ (groep 1-2): een kijkkast in de klas boordevol inspiratie, ‘op bezoek in het Catharijneconvent’ (groep 3-4), ‘een blik op film’ (groep 7-8). Ook de hier niet genoemde groepen hebben aan een activiteit deelgenomen.

Sport

13

We continueren de samenwerkingsrelatie met de NV Sportinrichtingen Nieuwegein (Verbindion) en daarmee de doorontwikkeling van de functie van buurtsportcoaches.

We hebben een goede samenwerkingsrelatie met NV Sportinrichtingen Nieuwegein. Er is nauw contact rondom de subsidieverlening en de subsidievaststelling van de BSC’s en de cofinanciering van programma’s.
Er is maandelijks contact over pilots, evenementen, verenigingen en programma’s waar we gezamenlijk aandacht aan besteden. Hierdoor vindt er een continue doorontwikkeling van de functie van de BSC’s plaats, mede ingegeven door behoeftes van inwoners, verenigingen, de BSC’s zelf, gemeente Nieuwegein en het veranderende maatschappelijke veld.

14

We stimuleren en faciliteren sportverenigingen om activiteiten met sporten en bewegen als voorliggende voorziening te organiseren voor inwoners met een beperking. De sportactiviteiten worden aangeboden via Geynwijs en kunnen onderdeel uitmaken van het doelenplan. De buurtsportcoach doet de intake met de inwoner op verwijzing van Geynwijs. Inwoners met een beperking kunnen ook buiten Geynwijs om deelnemen aan de activiteiten.

In 2018 hebben we 15 subsidies verleend aan (geclusterde) activiteiten, uitgevoerd door sportverenigingen die voorzien in een maatschappelijke wens. Hiervan waren 4 specifiek voor activiteiten bedoeld voor inwoners met een beperking, 1 voor kinderen met bewegingsachterstand en meerdere voor inwoners voor wie sporten en bewegen niet per definitie bereikbaar is.
De toeleiding naar sport via Geynwijs is nog niet geactiveerd omdat voor Geynwijs in 2018 de prioriteit lag bij de overgang naar de gemeentelijke organisatie. 2019 is het jaar om, in samenwerking met de buurtsportcoaches, de kansen met Geynwijs te onderzoeken.
In 2018 is in het kader van het landelijke programma Grenzenloos Actief met de lekstroomgemeentes de zin van regionale coördinatie van inclusieve sport onderzocht en geconcludeerd dat dit meerwaarde oplevert. in 2019 wordt dit verder uitgewerkt.

15

Wij stimuleren en faciliteren grote en kleine initiatieven uit de samenleving die met sport en bewegen bijdragen aan een gezonde leefstijl en zingeving van de inwoners van Nieuwegein. Naar aard en omvang van het initiatief sturen we meer of minder op samenwerking tussen de clubs en verbinding met zorginstellingen, het bedrijfsleven en het maatschappelijke veld in het algemeen. Samengevat als maatschappelijk verantwoord ondernemerschap (MVO). De buurtsportcoach en de sportparkmanager spelen - waar nodig - een belangrijke rol in het leggen van de verbanden.

Naast de bij activiteit 14 genoemde 15 verleende subsidies, zijn via GeinsGeluk  diverse initiatieven gesubsidieerd zoals het aanleggen van voetbaldoelen op een trapveldje, inrichting van een speeltuintje etc.
De buurtsportcoaches (BSC’s) zijn een spin in het sportweb van de gemeente Nieuwegein. Zij zien wat er speelt, waar behoeftes en kansen liggen en maken er hun dagelijkse doel van om meer inwoners in Nieuwegein in beweging te krijgen.
De BSC’s spelen een sterke ondersteunende rol in het vrijwilligersveld. Eén van de BSC’s is vanaf 2018 domeinmakelaar Sport voor het Vrijwilligershuis Nieuwegein.
Onder de BSC’s zijn specifieke aandachtsgebied verdeeld zoals; ouderen, mensen met een beperking, verenigingen, vrijwilligers, onderwijs, evenementen en het bedrijfsleven. Vanuit hun specialisatie leggen ze verbindingen tussen vraag en aanbod op sport- en beweeggebied.

16

We onderzoeken de mogelijkheden van het openbare gebied om deze aantrekkelijker/uitdagender te maken voor sport en bewegen.

Er wordt gewerkt aan een integrale visie op spelen. Spelen gaat hand in hand met bewegen en ontmoeten. Een voorstel hierover wordt in 2019 aan de raad voorgelegd.
Verder lopen er concrete projecten in de openbare ruimte die veelal voortkomen uit bewonersinitiatieven. Zo is er een initiatief voor het opnieuw inrichten van een fietscrossbaan, waarvan de haalbaarheid nog wordt onderzocht.

17

In de in 2017 aan u voorgelegde ambitie is onder meer aangegeven dat we van 12 naar 10 sportaccommodaties willen gaan. De voorkeursscenario's voor deze herijking worden uitgewerkt daarin wordt meegenomen de businesscase van Koveni (initiatief sporthal) en de samenwerking/gebruik sporthal ’t Veerhuis. Daarnaast wordt de planontwikkeling voor de wijken Doorslag en Vreeswijk voortgezet, mits u in het najaar van 2017 heeft ingestemd met het raadsvoorstel “Plan onderwijshuisvesting BO en sportaccommodaties 2030” (zie ook het programma Versterking eigen kracht, Ondersteuning & Bescherming).

De haalbaarheid van een sporthal van Koveni op het sportpark Parkhout-Zandveld is verder uitgewerkt, evenals het verdere traject rondom de sportvoorzieningen in Doorslag en Vreeswijk. In 2019 volgt hierover een raadsvoorstel.
In januari is een huurovereenkomst tussen de gemeente en SSCCV getekend voor het gebruik van sporthal ’t Veerhuis.

Stadspas

18

Met het inzetten van de Stadspas is het lokale sport- en cultuuraanbod ook voor mensen met een laag inkomen bereikbaar. In 2018 wordt het aanbod van de Nieuwegein Stadspas verder uitgebreid. Op basis van het tevredenheidsonderzoek 2017 worden verbeteringsmogelijkheden onderzocht. We geven meer aandacht aan communicatie richting pashouders, zodat het aanbod nog beter bekend is bij de inwoners.

In 2018 zijn er 17 nieuwe aanbieders op het gebied van sport, ontmoeting, kunst- en natuureducatie aangesloten. Een aantal aanbevelingen uit het tevredenheidsonderzoek 2017 is verder onderzocht en wordt opgepakt in 2019. In 2019 wordt er een communicatiestrategie opgesteld en tot uitvoering gebracht om het aanbod nog bekender te maken.

Wat wilden we bereiken?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Doel 3: We vergroten de aantrekkingskracht van Nieuwegein op toeristen en recreanten.

Cultuur

19

De musea werken samen aan het vergroten van de zichtbaarheid van het erfgoed in Nieuwegein. Daartoe organiseren zij diverse (ook gezamenlijke) activiteiten en brengen zij het blad Cronyck de Geyn uit, waarmee  inwoners kennis kunnen opdoen over de geschiedenis van de stad en haar rechtsvoorgangers.

In 2018 organiseerden de musea samen met de gemeente diverse activiteiten rondom ‘100 jaar kiesrecht’. Vanuit historisch perspectief werd stilgestaan bij dit bijzondere jubileum met aandacht voor de verworvenheid van het kiesrecht en de democratie. Zo was er een tentoonstelling in het atrium van het Stadshuis, werd een speciale editie van Cronyck de Geyn gemaakt over 100 jaar kiesrecht en de politiek in Nieuwegein, Vreeswijk en Jutphaas en was er voor jongeren de ‘Dixie-on-tour’. De gemeente ging de boer op met een heuse dixie, waarin jongeren hun boodschap voor de gemeente konden achterlaten. Het doel van de dixie was om jongeren bekend(er) te maken met het stemmen voor de gemeenteraad.

20

In de aanloop naar het 50-jarig bestaan van Nieuwegein, start de Historische Kring in het najaar van 2017 met het centraal stellen van de wijken van Nieuwegein. In telkens wisselende exposities zal de geschiedenis van enkele van de wijken centraal staan.

De Historische Kring Nieuwegein heeft in 2017 en 2018 in steeds wisselende exposities aandacht besteed aan de wijken van Nieuwegein. De laatste expositie wordt begin 2019 afgesloten. Het doel was om de Nieuwegeiners op een andere manier kennis te laten maken met hun wijk.
De exposities brachten veel verschillende aspecten van de wijken in beeld: de ontstaansgeschiedenis van de wijken, de cultuurhistorische waarden en landschappelijke elementen die vaak nog goed zichtbaar zijn in de wijken.
Als onderdeel van de expositie is samengewerkt met de Geinfilmers die beelden hebben gemaakt en interviews hebben opgenomen over de wijk. Fotogein heeft in samenwerking met de eigen fotowerkgroep van de Historische Kring beelden van de stad vastgelegd. Ook via de wijknetwerken is aandacht besteed aan deze serie bijzondere exposities.
Samen met Landschap Erfgoed Utrecht zijn speciale lessen gemaakt voor de hogere klassen van de basisscholen. Vele honderden leerlingen hebben hierdoor meer inzicht gekregen in de ontstaansgeschiedenis van Nieuwegein en de wijken van de stad.

21

Met een op erfgoed gericht criterium bij de verdeling van subsidies voor amateurkunst en culturele initiatieven, proberen we de belangstelling voor de historie van Nieuwegein te vergroten.

Ondanks het op erfgoed gerichte criterium zijn in 2018 geen subsidieaanvragen ontvangen met een focus daarop.

22

Met het faciliteren en onder de aandacht brengen van Open Monumentendag 2017, hopen we de belangstelling voor deelname aan Open Monumentendag in 2018 te vergroten, zodat meer deelnemers zich melden en Nieuwegein op de landelijke website een aantrekkelijk aanbod kan laten zien.

Open Monumentendag wordt georganiseerd om de aandacht voor de monumenten te vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. In het weekend van 8 en 9 september 2018 waren veel monumenten in Nieuwegein gratis toegankelijk voor iedereen. Bezoekers konden een locatie bezoeken waar ze normaal gesproken niet snel komen. Zo openden onder andere Fort Jutphaas, Kasteel Rijnhuizen en Fort De Batterijen in 2018 hun deuren en was er voor bezoekers een aantrekkelijk programma. De aandacht voor en het bereik van potentiële bezoekers wordt hierdoor elk jaar wat groter.

23

We stellen een fietsroute samen langs de collectie beelden in de openbare ruimte (het in 2017 geopende Buitenmuseum). Voor belangstellende worden rondleidingen in het Buitenmuseum georganiseerd. Ook worden scholieren uitgenodigd het Buitenmuseum te bezoeken.

Op verzoek van een school in het voortgezet onderwijs werd een rondleiding langs de beelden in de binnenstad georganiseerd.
Daarnaast werd binnen het cultuurprogramma van Kunst Centraal een schoolproject met fietsroute ontwikkeld dat zich richt op het Buitenmuseum in Nieuwegein. In het schooljaar 2019 gaat dit van start. De leerlingen krijgen op school een voorbereidende les die de leerkracht zelfstandig kan uitvoeren. Vervolgens gaan de leerlingen met een museumdocent een route fietsen door het Buitenmuseum in de buurt van hun school en voeren zij tijdens deze route een paar opdrachten uit. Het project wordt afgesloten met een les waarin de kinderen gevraagd wordt een ontwerp te maken voor een beeld in het stadscentrum van Nieuwegein.

24

We dragen bij aan het realiseren een toeristisch overstappunt in het gebied Laagraven en aan een nieuwe fietsroute voor een dagje uit langs de waterwerken

Het realiseren van het toeristisch overstappunt (TOP) heeft bij het Recreatieschap Midden-Nederland, ondanks aandringen van Nieuwegein, geen prioriteit gekregen en is nog niet gerealiseerd. De fietsroute is gerealiseerd onder de naam ‘Waterwerkenroute’ en kent een startpunt bij het TOP ‘De Linielanding’.

25

Omdat in 2018 het vigerende meerjarenplan van het recreatieschap Stichtse Groenlanden afloopt zal een nieuw meerjarenplan met daarbij een nieuwe budgetperiode het licht zien. Door de toename van de bevolking en recreatie behoefte is een hogere bijdrage van de gemeente waarschijnlijk .

Een en ander heeft zijn beslag gekregen bij de behandeling door de raad van de (meerjarige) Kadernota 2019-2022 en de Begroting 2019 van het recreatieschap de Stichtse Groenlanden (SGL). Hierbij heeft de raad ingestemd met de verhoging van de inwonerbijdrage en de beleidsuitgangspunten van het schap. Bij de komende begrotingen van SGL zullen de door het recreatieschap gemaakte keuzes inzichtelijk gemaakt moeten worden.

26

In de ontwikkeling van het gebied Laagraven sturen wij op de ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden naast een zorgvuldige inpassing van woningen in het hogere segment.

Momenteel vindt door het recreatieschap de Stichtse Groenlanden een verkennend onderzoek plaats naar de recreatieve ontwikkelmogelijkheden van het gebied. Dit moet in het voorjaar van 2019 leiden tot een standpuntbepaling van het recreatieschap. De gemeente Nieuwegein is betrokken bij de inventarisatie van wensen en mogelijkheden.

Wij werken verder mee aan de toegankelijkheid, het zichtbaar maken en de instandhouding van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aansprekende projecten in 2018 zijn:

27

De inrichtingsvisie Fort Jutphaas wordt verder gerealiseerd door de aanleg van een brug (voor langzaam verkeer) en een pad.

De plannen voor de brug en het pad zijn in 2018 verder ontwikkeld. Realisatie en afronding vindt plaats medio 2019.

28

Rijkswaterstaat rondt de herinrichting rondom de verplaatste objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie langs het Lekkanaal af en gaat tevens verder met project verbreding Lekkanaal/3 e kolk. In de zone rondom de uiteindelijke liniedijk wordt ook een recreatief fietspad aangelegd ter verhoging van de beleving van de verplaatste hoofdweerstandslijn.

Een groot deel van het recreatieve fietspad is in 2018 opengesteld voor recreatief verkeer. Op 6 februari 2019 wordt de 3 e kolk officieel geopend.

29

Rijkswaterstaat en de Provincie Utrecht onderzoeken samen met partners in de regio mogelijkheden voor renovatie en een nieuw gebruik van de Plofsluis in het grote geheel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

In 2018 vonden onder begeleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht drie creatieve sessies plaats met stakeholders en betrokkenen bij de Plofsluis. Dit leidde tot verschillende concepten voor aanpassingen aan het monument. Planontwikkeling wordt in 2019 gecontinueerd.

Prestatie-indicatoren

Realisatie
2017

Streefwaarde 2018

Realisatie
 2018

Bibliotheek

Aantal drempeloverschrijdingen

407.176

390.0000

385.347

Aantal betalende leden (18+)

2.696

2.400

3.084 7

Aantal niet-betalende leden (tot 18 jaar)

6.582

6.400

6.721

Cultuur

Deelnemers cultuureducatie: aantal leerlingen primair onderwijs

5.500

5.500

5.500

Deelnemers cultuureducatie:
aantal leerlingen voortgezet onderwijs

950

990

1.000

Deelnemers buitenschoolse cultuur-activiteiten: aantal leerlingen primair en voortgezet onderwijs (combinatiefunctionaris)

1.400 ) 1

1.600

1.650

Aantal bezoekers voorstellingen amateurkunst

10.500 ) 2

5.500

6.477

Aantal popevenementen/aantal bezoekers

3/2.650

2/3.000

2/2.678

Aantal bezoekers theater

49.500

50.000

53.934

Aantal leerlingen kunstencentrum

600 ) 3

800

539 ) 8

Musea

Aantal bezoekers Museumwerf, Vreeswijks Museum & Museum Warsenhoeck

15.314

15.000

23.158 ) 9

Sport (inclusief Verbindion)

Aantal bezoekers Sport- en Evenementencomplex Merwestein

518.750

530.000

(incl. zwembad)

561.000
(incl. zwembad)

Aantal bezoekers zwembad

207.950

215.000

211.090

Aantal deelnemers activiteiten buurtsportcoaches (BSC)

42.500 ) 4

12.500 6)

16.000 ) 10
47.850 ) 11

Aantal sportverenigingen met dagbestedingsactiviteiten

0 ) 5

7

5

Aantal sportverenigingen met nieuwe sport- en beweegactiviteiten voor inactieve inwoners

10

10

10

Programmabegroting 2018 :
) 1 : Bereik valt lager uit omdat DE KOM ervoor gekozen heeft minder eenmalige activiteiten te doen met een hoog bereik (zoals een instuif voor 2 uur) en meer langduriger activiteiten in kleinere groepen. Daarmee hebben kinderen uit de wijken een inhoudelijk beter en structureler aanbod gekregen dat aansluit bij de school en opvang.
) 2 : De toename van het aantal bezoekers wordt met name veroorzaakt door de Kunstgein Atelierroute, de Kunstmarkt en meer cultuur- en amateurkunstactiviteiten.
) 3 : Op basis van de resultaten 2016 (Jaarrekening) waren de verwachtingen naar beneden bijgesteld, echter de streefwaarde van 950 was al opgenomen in de Programmabegroting 2017.
) 4 : Op ons verzoek heeft Verbindion (NV Sportinrichtingen Nieuwegein) meer ingezet op een adequate monitoring. Hierdoor wordt elk project nu goed in beeld gebracht en hebben we een juist beeld van de aantallen. Sommige projecten (vanuit Sportimpuls) waren succesvoller dan vooraf ingeschat.
) 5 : Op basis van de ervaringen met de pilot zetje in de rug, is gebleken dat het bieden van dagbesteding (in groepsverband) op sportvereringen geen haalbaar model is. Er is behoefte om inwoners te begeleiden naar en tijdens het sporten, het liefst op reguliere sportverenigingen bij regulier aanbod. Er zijn diverse sportverenigingen die openstaan voor het bieden van dergelijke begeleiding.
) 6 : Realisatie wordt beïnvloed door het al dan niet succesvol binnenhalen van subsidie (niet van de gemeente).
Jaarrekening 2018 :
) 7 : De streefwaarde van het aantal betalende leden (18+) in 2018 bij de bibliotheek wijkt ruim af van de gerealiseerde waarde in 2018. De streefwaarde is destijds afgestemd op de landelijke prognose en die liet een dalende trend zien. Daarbij is de wijze van presenteren van de huidige prestatie-indicatoren niet allesomvattend, omdat de bibliotheek in 2018 3.686 volwassen leden had. Daarbij zitten ook leden die niet betalen zoals gastleden, clubleden, alle vrijwilligers en leden met een introductieabonnement.
) 8 : Het aantal leerlingen van het Kunstencentrum lijkt drastisch te zijn afgenomen. Hiervoor geven we, gelijk aan de uitleg bij de Programmabegroting 2018, de volgende verklaring. Vanaf 2016 worden de aantallen leerlingen en cursisten geteld die in dat kalenderjaar een financiële verplichting aangingen; daarmee worden dubbeltellingen (leerlingen volgen immers vaak per schooljaar een activiteit) voorkomen. In de zomer van 2017 heeft DE KOM de streefwaarden voor 2018 aangeleverd. DE KOM heeft daarbij per ongeluk de oude methode, dus inclusief dubbeltellingen, gehanteerd. Dat is nu gecorrigeerd en ze gaat er vanuit dat dergelijke grote afwijkingen daarmee tot het verleden behoren.
) 9 : De musea hadden meer bezoekers in 2018 dan vooraf was voorzien. Goed lopende evenementen, zoals het werfweekend, de themazondagen, lezingen, maar ook kaarsjesavond bij de Museumwerf zijn daar mede de oorzaak van. Voorts een mooie aanloop door het hele jaar heen. Anders dan voorgaande jaren, heeft de Museumwerf dit jaar ook de cursisten meegeteld in de bezoekcijfers.
) 10 : aantal unieke deelnemers.
) 11 : totaal aantal deelnemers.

ga terug