Jaarverslag 2018

Programmaverantwoording

Wat hebben we bereikt?

Wat hebben we bereikt?

De ontwikkeling van de organisatie loopt langs de vier pijlers van de strategische agenda, te weten de basis op orde, meer slagkracht, werken vanuit de bedoeling en samenwerken in de regio. In 2018 is veel aandacht besteed aan de basis op orde. Terugkijkend kan worden gesteld dat hierin belangrijke stappen zijn gezet en dat de lat voor de basis steeds hoger komt te liggen. Kortom de basis blijft altijd aandacht vragen. Voor de organisatie zijn, na jaren van bezuinigingen, middelen beschikbaar gesteld om te investeren. Zowel voor het kunnen realiseren van nieuwe bestuurlijke ambities als voor het opvangen van personele knelpunten. Evengoed is in de organisatie de omslag van krimp naar groei als gevolg van de hoogconjunctuur merkbaar. Dit heeft ertoe geleid dat er meer nodig is geweest voor werving en selectie, opleidingen en arbo.   
Op het vlak van wet- en regelgeving en verantwoording is de eerste ENSIA controle uitgevoerd en is vanwege de privacywetgeving een privacyoffice ingericht, privacyregister opgezet en functionaris gegevensbescherming aangesteld. Op het vlak van de technische IT is de aanbesteding voor een nieuw datacenter gegund. Risico's op onrechtmatigheid op inkopen zijn zo goed als beheerst. Wel verdient het contractbeheer meer structurele aandacht.

Voor het verminderen van de interne regeldruk heeft er een vereenvoudiging plaatsgevonden van een aantal personeel- administratieve processen en is voor personeel nieuwe werkapparatuur uitgeleverd op basis van standaard rollen. Verder is een nieuw selfservice portaal ingericht voor het regelen van faciliteiten.
De basisbestanden van onze bedrijfsgegevens zijn geïnventariseerd maar de stappen om informatie gestuurd te kunnen werken moeten nog worden gezet. Vanuit het LEAN-programma zijn verschillende verbeterprojecten ondersteund, waaronder het digitaliseren van het bezwaarproces. Het is ook gelukt om het LEAN-team te versterken met medewerkers uit de organisatie.

Op het vlak van organisatieontwikkeling hebben we weten te bereiken dat er een beweging op gang is gekomen om de principes uit de organisatiefilosofie (één organisatie, eigenaarschap en de bedoeling) in de praktijk te brengen. Met als resultaat dat steeds meer medewerkers en teams de vertaling naar het werk weten te maken. Langs verschillende sporen, zoals opvolging van het medewerkersonderzoek en de doorontwikkeling van de cyclus van functioneringsgesprekken, worden medewerkers ondersteund in hun persoonlijke ontwikkeling en in hun bijdrage aan de organisatieontwikkeling.

Integriteit
Integriteit bij de gemeente vraagt om aandacht voor afspraken, regels en gedrag. Om te bevorderen dat de medewerkers zich bewust blijven van integer handelen zijn de regels voor alle medewerkers samengevat in de folder ‘Over de grenzen’. Daarin staan de verschillende instrumenten beschreven; ambtseed, VOG, registratie nevenwerkzaamheden, gedragsregels (o.a. voor geschenken, internet) vertrouwenspersonen, klokkenluidersregeling.

In 2018 is besloten alle (ook op niet-kwetsbare functies) nieuwe medewerkers een nieuwe VOG te laten aanleveren voor de ingangsdatum van de aanstelling/overeenkomst. Bij het afleggen van de ambtseed, heeft als voorgaande jaren, een actief gesprek plaatsgevonden over integriteit

Klokkenluidersregeling
De gemeente heeft een vertrouwenspersoon klokkenluidersregeling en is aangesloten bij de landelijke commissie klokkenluiders gemeentelijke overheid van de VNG.

Informatiebeveiliging ENSIA
ENSIA (Eenduidige Normatiek Single Information Audit) heeft tot doel het verantwoordingsproces over informatieveiligheid bij gemeenten verder te professionaliseren door het toezicht te bundelen en aan te sluiten op de gemeentelijke Planning & Control-cyclus. Om die reden wordt er ook in de jaarstukken over verantwoord.
Uit de zelfevaluaties (DigiD, Suwinet, BAG, BGT)  is naar voren gekomen dat we aan veel normen voldoen, maar niet aan allemaal. De normen die niet voldoen hebben te maken met de zelf-evaluatie / audit inzake DigiD en in het bijzonder het ontbreken van detectie en protectie functies (signaleringsfuncties) in de huidige firewall voor de DigiD. Er is een verbeterplan opgesteld met als belangrijk speerpunt een nieuwe Firewall in gebruik te nemen.

ga terug